Page header
PuščiceNazaj na novice

Lorem ipsum 2

18. julij 2023

Kolo

Julija bo zaživela Centralka, osrednja mestna kartica in aplikacija Celja, ki bo poenostavila plačevanje parkiranja, omogočila kupovanje vozovnic za mestni potniški promet (Celebus) in uporabo javnega sistema izposoje koles (Kolesce).

Sodobnejše plačevanje parkirnine

Centralka bo vsaj delno odpravila težave z iskanjem kovancev za plačilo parkirnine in iskanje prostih parkirnih mest, saj bomo z aplikacijo lahko plačevali parkirnino in po potrebi na daljavo tudi podaljšali. Prav tako bomo v aplikaciji lahko dobili informacijo o prostih parkirnih mestih. Število prostih parkirnih mest bomo lahko razbrali že na digitalnih tablah, ki so v mestu že postavljene in bodo začele delovati hkrati z lansiranjem Centralke.

Celebus in Kolesce

Javni prevoz bo s Centralko postal še cenejši, saj bosta kartica in aplikacija omogočali neomejeno število dnevnih voženj. V mobilni aplikaciji bomo lahko preverili tudi, kdaj točno bo Celebus, s katerim se želimo peljati, prispel na našo postajo.

Dijakom in študentom, ki so upravičeni do subvencioniranega prevoza, bo Centralka omogočala tudi uporabo vozovnice Integriranega javnega potniškega prometa (IJPP vozovnice), kar pomeni, da jo bodo lahko uporabljali tudi za različne vrste javnega prevoza po Sloveniji.

Uporabniki sistema Kolesce bodo v mobilni aplikaciji kot doslej lahko najeli kolo, ki ga bodo izbrali na eni izmed številnih postaj v središču, na robu mesta ali na terminalu. Aplikacija bo prikazala, koliko kolesc je na voljo na posameznih postajah in kjer so prosta mesta, da lahko kolo vrnemo. Za sistem Kolesce bo Centralka omogočala nalaganje letne Premium naročnine, ki velja za električno kolo, ali letne naročnine za klasično kolo. Uporabniki bodo lahko s Centralko plačevali tudi posamezne vožnje, za kar pa bo treba na kartici zagotoviti dobroimetje, torej bo treba nanjo naložiti denar – na oddaljen način z bančno kartico ali gotovino na štirih prodajnih mestih.

Kartica

Zvestoba Centralki bo nagrajena

Centralka bo omogočala sistem zvestobe, to je ena izmed njenih prednosti. Vsak registrirani uporabnik bo vključen v shemo »bogatenja dobroimetja«, kar pomeni, da bo tak uporabnik prejemal nagrade v obliki dobroimetja na kartici – tako bodo registrirani uporabniki Centralke prihranili. Še posebej bodo ugodna promocijska obdobja.

Centralka v prihodnosti

Centralka ima tudi potencial za nove uporabne storitve. V prihodnosti bomo z njo lahko plačevali muzejske vstopnice, oglede znamenitosti, storitve mestne uprave in javnih podjetij. Želimo si, da Centralka postane zaščitni znak mesta - za občanke in občane svojevrstna identifikacija z domačim okoljem, za turiste spominek.

Upravljanje mobilnosti v Mestni občini Celje in pametno mesto

Centralko bomo dobili v sklopu projekta iz mehanizma Celostnih teritorialnih naložb Upravljanje mobilnosti Mestne občine Celje.

Celje je mesto, ki se aktivno posveča trajnostnemu razvoju in uveljavljanju koncepta pametnega mesta. Za takšna veljajo tista mesta, ki uporabljajo tehnologije in inovacije za izboljšanje kakovosti življenja prebivalcev, zmanjšanje emisij in optimizacijo infrastrukture.

Ena izmed ključnih sestavin pametnega mesta je trajnostna mobilnost, kar pomeni, da se spodbuja uporaba okolju prijaznih oblik prevoza, kot so kolesarjenje, hoja, javni prevoz in električna mobilnost. Zavedanje pomena trajnostne mobilnosti je v Celju močno prisotno, zato se v zadnjih letih v mestu in njegovi okolici intenzivno dela na izboljšanju javnega prevoza, kolesarske infrastrukture, pešpoti in urejanju urbane podobe.

Celje se s svojimi aktivnostmi na področju trajnostne mobilnosti in razvoja pametnega mesta uvršča med najbolj napredna mesta v Sloveniji, kar dokazuje tudi ta projekt, ki bo zaključen v letošnjem poletju.

Prijavi se na e-novice

Bodite obveščeni o novicah.

Dovolim, da me obveščate po e-pošti.

Ostale novice

Parking

19. julij 2023

Nova novica

Preberi večPuščice
Parking

18. julij 2023

Lorem ipsum 1

Preberi večPuščice
Avtobus

18. julij 2023

Lorem ipsum 0

Preberi večPuščice